Van kleine slagerij tot erkende producent
Wie Gent zegt, zegt Ganda Ham, maar dat is niet altijd zo geweest. Het waren Roger Cornelis en Maria Mattheeuws die in de jaren 50 bescheiden begonnen met een slagerij. Het koppel stak al hun geduld en liefde in het op smaak brengen van de nu zo befaamde ham.
Zestig jaar later zitten we reeds aan de 3e generatie van de Cornelis-familie en werken er veel meer mensen met evenveel passie verder aan het succesverhaal van de Ganda Ham. Er gaan nu wekelijks zo’n 2.200 hammen de deur uit.
EEN SMAAK VOL RESPECT
De continue zoektocht naar het verfijnen van de perfecte smaaksensatie mag nooit indruisen tegen de actuele maatschappelijke waarden. De balans tussen kwaliteit, traditie, innovatie en efficiëntie zal bij ons nooit in de weg staan van meer duurzamere oplossingen. Uiteindelijk willen we net als iedereen een wereld waar mensen samen brengen centraal staat. In en buiten het bedrijf. En het liefst van al met een lekker stukje Ganda erbij…
DE SMAAK VAN AMBACHTELIJKE KWALITEIT
We drijven de zorg en het oog voor kwaliteit in elk detail naar de top. Alles voor die heerlijke smaak.
KORTE KETEN
Ganda Ham is een echt streekproduct. 90% van onze grondstoffen komt uit onze directe omgeving.
NATUURLIJK
Wij streven naar producten met zo weinig mogelijk of zelfs geen bewaarmiddelen.
INNOVATIE
Duurzaamheid primeert bij onze verkenning naar nieuwe producten, verpakkingen en productieprocessen.
HISTORIEK
Oprichting
De beenhouwerij van Roger Cornelis en zijn echtgenote Maria Mattheeuws valt zo in de smaak dat ze na enkele jaren moeten uitwijken naar een groter pand in Mariakerke. In 1969 specialiseren ze zich in de productie van kookwaren en gepekelde hammen.
DE EERSTE DROOGGEZOUTEN HAMMEN
Roger Cornelis voert proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van droogzouting volgens het oude Vlaamse procéde. De resultaten overtreffen de verwachtingen en Vleeswaren Corma (CORnelis – MAttheeuws) begint met de productie van drooggezouten hammen die 6 maanden hebben gerijpt.
EN DAAR IS GANDA HAM
Een eigen merknaam om de toenmalige Vlaamse Boerenham te vervangen dringt zich op. Ganda Ham verwijst naar de plaats van herkomst: Gent.
DE TWEEDE GENERATIE CORNELIS
Vader Cornelis laat het dagelijks bestuur van het bedrijf over aan zijn zoon Dirk. BVBA Corma wordt Vleeswaren Corma NV.
BEHALEN VAN HET ISO-9002 CERTIFICAAT
Als eerste in de sector behaalt Corma NV het ISO-9002 certificaat. Een officieel bewijs van onze overkoepelende kwaliteitszorg. Van begin de jaren 90 tot eind jaren ’90 realiseert het bedrijf 10% groei per jaar.
NU OOK EEN MILIEUCHARTER
Corma werkt structureel aan milieuzorg en behaalt hierdoor het Milieucharter. In datzelfde jaar wordt ons waterzuiveringsstation geïnstalleerd.
UITBREIDING VAN DE SLICING
Om in te spelen op de stijgende trend van het voorverpakken, breidt Corma de slicingafdeling uit.
UITBREIDING EN DIVERSIFICATIE VAN HET PRODUCTASSORTIMENT
Nog meer hemelse smaken met onder meer everzwijn ham en Angus Beef.
MEER GROENE STROOM
Vanuit de wens om duurzamer te ondernemen wordt geïnvesteerd in zonnepanelen. Meer dan 1000 zonnepanelen voorzien ons jaarlijks van ca. 232.000 kWh groene stroom.
TIJD VOOR WARMTERECUPERATIE EN EEN WARMTEPOMP
De warmterecuperatie en warmtepomp worden in gebruik genomen.
WELKOM, DERDE GENERATIE CORNELIS
In 2020 stapt de 3de generatie aan boord van het familiebedrijf: Valérie & Matheo Cornelis. In 2023 draagt Dirk Cornelis de fakkel over aan Koen Damme als nieuwe CEO van Ganda Fine Foods. Koen is op dat moment al meer dan 13 jaar de rechterhand van Dirk.