HOE WORDT GANDA HAM GEMAAKT?
Voor de productie van de natuurlijk gedroogde Ganda Ham gebruikt men slechts 3 ingrediënten: varkensvlees, zeezout en 12 maanden geduld. Er worden geen nitrieten, smaak- of kleurstoffen toegevoegd. Het ambachtelijk proces van het droogzouten en de natuurlijke rijping hebben een specifiek en rijk aroma als resultaat.
1. VERS VLEES
Het productieproces is volledig geënt op de traditionele methode van de varkenshouders. De geselecteerde achterhammen worden aangeleverd en stuk voor stuk geïnspecteerd op hun kwaliteit.
2. ZOUTING
De hammen worden uitsluitend met zeezout ingewreven, zowel machinaal als manueel. Tussendoor worden ze gemasseerd en rusten ze in de zoutkamers bij een temperatuur van 2 tot 4 °C.
3. ONTZOUTEN, WASSEN EN RIJPEN
We blazen de drooggezouten hammen schoon en hangen ze op aan kaders, dus niet gestapeld zoals bij het industriële pekelproces. Het vlees rijpt 2 maanden lang in gekoelde rijpkamers alvorens ze gewassen worden.
4. DROGEN
De Ganda Ham hangt in lichtgeventileerde droogkamers bij een temperatuur van 17 °C. De combinatie van koelelementen, ventilatie en constante temperatuur laat de hammen verder uitdrogen.
5. SMOUTEN
Na 10 weken drogen wrijft men de snijkant bij het been in met een mengsel van smout (reuzel). De ham droogt verder tot hij minimum 10 maanden oud is. De kwaliteit wordt continu gecontroleerd door de rijpingsmeester.
6. AFWASSEN EN ONTBENEN
De kleinere hammen worden gewassen om het smoutlaagje te verwijderen. Grotere hammen rijpen verder tot ze 12 à 14 maanden oud zijn. De hammen zijn nu klaar om, met of zonder been, en na een een rigoureuze kwaliteitscontrole, verkocht te worden.
7. VERPAKKEN EN VERZENDEN
De vacuümverpakte hammen worden voorzien van de nodige etiketten en in een netje gestoken. Daarna worden ze verzonden via groothandelaars naar restaurateurs, slagers en supermarkten. En zo vindt de Ganda Ham met 100 % kwaliteitsgarantie zijn weg naar de fijnproevers. Smakelijk!